Torsby – Gjermunds torp i Sverige

Turen til Torsby og Sysslebäck. Värmland 2010

Bygdekorets utenlandsturer, fra den første til Tallin, Estland i 1991 og til i dag, er ulike. Vår påstand er likevel at èn tur er mer annerledes en de andre; turen til Värmland i 2010.

Dirigenten vår, Gjermund, hadde noen år tidligere kjøpt et torp i Sysslebäck nord for Torsby, ikke langt fra norskegrensen, og han inviterte like godt hele koret på besøk. Det ble en todagerstur, fylt til randen av program, og med spesielle opplevelser og gode minner som belønning. Været var ikke bra, grått og regn.

Første stopp var Torsby. Der hadde Gjermund ordnet det slik at vi fikk holde konsert i Fryksände kyrka, en tegelsteinkirke, bygget i årene 1896-98, en av de aller største kirkene i Värmland, holdt i nygotisk stil. Den har et stort og vakkert kirkerom med meget god akustikk.Bilde

Til tross for en regnfull og grå forsommerdag og konsert midt på dagen var det møtt fram et ganske stor publikum. Ifølge Gjermund er det en av de konsertene han husker aller best fra 16 år som vår kordirigent. Programmet var etter dirigentens hjerte; mye senromantisk, svensk musikk. At vi traff publikum, ble uttrykt gjennom langvarig og varm applaus.

Etter konserten vanket det kaker og kaffe i menighetshuset like ved, før vi startet på reisen til Sysslebäck. IMG_0652Bussen stanset noen hundre meter fra torpet, og der sto Gjermund med rød traktor med tilhenger for å frakte bagasjen fram til det endelige reisemålet.

Nå var vi over i turens fase 2; innkvartering og forberedelser til selskapelig samvær og fest ved Klarälvens bredder! Innkvarteringen først: de mest sensible sikret seg plass i hovedhuset (ikke plass til særlig mange), noen fikk plass i låven/verkstedbygningen (de som lå der, påstod etterpå at de måtte ha hatt det kaldest om natta), og til slutt «røkla», som slo opp telt der det var mulig å få ned teltpluggene!

IMG_0646Gjermund hadde på forhånd sørget fra alle innkjøp hos den lokale kjøpmannen i Sysslebäck (inklusiv ikke betydelige mengder med lättöl).IMG_0649 Han som den myndige maestro han er, hadde dessuten planlagt at hver stemmegruppe skulle ha visse oppgaver: pynte bord, lage salat, gjøre klar bålet og sørge for grillene. Så gikk det slag i slag ut over kvelden med mat og drikke, sang, servering av ekte bålstekt Finnskog-kost: mutti og flesk, grilling, dans på grasbakken til Gjermunds trekkspill osv. IMG_0643

Og innimellom ble vi velsignet med en og annen regnskur. Varmen, bortsett fra den som kom fra bål, grill og bålpanne ( korets gave til Gjermund på dagen), var fraværende. De som hadde gledet seg til et bad i Klarälven, måtte avstå fra den opplevelsen. Elva hadde meget stor vannføring som det kalles. Muligheten for å bli funnet igjen i Karlstad noen dager senere, ble ansett som atskillig større enn å komme seg helskinnet tilbake på tørt land.IMG_0645

Morgenen etter brøt vi teltleiren, ryddet etter oss, spiste frokost. Gjermund kjørte fram sin røde traktor med tilhenger og fraktet bagasjen til bussen. Søndag ettermiddag, 13. juni, var vi tilbake i Nittedal, ikke via Schipol eller Frankfurt, men om Kirkenær og Kløfta.

Det var den turen! Den korteste i distansen og i tid, og den våteste. For mange likevel den mest minnerike av Bygdekorets etter hvert mange turer.

Kristi og Sverre Ringard (skrevet i august 2015)

 

Publisert 28. april 2015

« Tilbake